fbpx

De 10 Geboden voor Zelfliefde: Liefde start bij jezelf!

De afgelopen dagen hebben op onze social media accounts in het teken gestaan van zelfliefde. 10 geboden voor zelfliefde, oorspronkelijk opgesteld door Peter den Haring, astroloog en spiritueel coach. Deze geboden zijn goed te gebruiken als affirmaties. Om jezelf eraan te herinneren hoe belangrijk liefde voor jezelf is, kun je ze bijvoorbeeld op post-its naast je spiegel hangen.

Zelfliefde, wat is het eigenlijk? Een beetje een zweverig woord? Een hype? Of is het echt belangrijk?

Niks zweverigs aan, hoor. Het is echt belangrijk. Waarom? Omdat het start bij jezelf. Wil jij op een gezonde manier van jouw omgeving kunnen houden? Dan is het zo belangrijk dat je eerst van jezelf houdt. Dat je accepteert wie je bent, met je positieve en minder positieve punten. Accepteren, omarmen, misschien klinkt dat wat gemakkelijker in jouw oren dan houden van. Ik zeg namelijk niet dat het altijd gemakkelijk is, wel dat het belangrijk is.

Maar hoe doe ik dat dan, vraag je je misschien af, van mezelf houden? In deze blog vind jij de 10 geboden voor zelfliefde terug, waar je al een goed begin mee kunt maken. Ga eens bij jezelf na, herken je het? Welke passen nu al goed bij je en welke voelen misschien nog iets verder van je bed-show?

Onthoud, het is een proces. Niet een knopje die je om kunt zetten. Alle liefde voor jou gewenst!

zelfliefde eerste gebod

Zelfliefde Gebod 1. Ik ben die ik ben – I am who I am

Met dit lichaam, met deze geest ben ik op deze aarde gekomen, dus dit is blijkbaar precies hoe ik moet zijn. Dit is wat ik heb, hier moet ik het mee doen. Dus ik stop met mezelf verwijten te maken voor wat ik (nog) niet kan. Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn leven, ik ga niet wachten tot mijn leven eindelijk begint.

Zelfliefde gebod 2

Zelfliefde Gebod 2. Ik hoef niet perfect te zijn – I don’t need to be perfect

Het is oké om niet perfect te zijn, want perfectie is stilstand en stilstand is dood. Ik leef dus ik maak fouten en zo blijf ik in ontwikkeling. Fouten zijn kansen om te groeien, ik leer ervan. Ik omarm mezelf in al mijn imperfecties, die horen bij mij, ze maken mij wie ik ben.

Zoeken naar perfectie is een eeuwige zoektocht, het is als een soort happen naar Peijnenburg, want perfectie wordt nooit bereikt. En als dat zo zou zijn, wat valt er dan nog te doen? Dan is het spelletje toch uitgespeeld. Toch zijn we vaak zo ontzettend hard voor onszelf.

Herken je dat?

Zelfliefde gebod 3

Zelfliefde Gebod 3. Ik krijg precies wat ik nodig heb – I get exactly what I need

Alles helpt mij mijn opdracht hier op aarde te vervullen, alle ervaringen leren mij een les, de positieve en de negatieve. Ook als ik dat nu niet in kan zien, zal ik het later wel kunnen zien. Alles draagt bij aan wie ik ben vandaag de dag.

Zelfliefde gebod 4

Zelfliefde Gebod 4. Ik hoef alleen maar volstrekt eerlijk naar mezelf te zijn – I only need to be completely honest to myself

Soms is de volledige waarheid naar een ander niet altijd even liefdevol. Soms moet ik mezelf beschermen in deze wereld. Het belangrijkste is dat ik nooit lieg tegen mezelf: dat ik weet wat ik doe en waarom.

Heb jij weleens het gevoel dat je niet helemaal eerlijk bent naar jezelf?

Zelfliefde gebod 5

Zelfliefde Gebod 5. Ik kan het nooit de hele wereld naar de zin maken – I can’t please the whole world

In alles wat ik doe, wat ik zeg, zullen er mensen zijn die het goed vinden, en anderen die het maar niks vinden, misschien zelfs waardeloos. Er zullen altijd mensen zijn met een oordeel, positief en negatief. Soms zal ik kritiek krijgen, daar kan ik ook van leren. Soms krijg ik een compliment, en omarm die dan ook.

Waar komt zo’n oordeel vandaan, vanuit liefde of angst? Probeer er eens naar te kijken en laat het dan los. Probeer ook zelf niet te oordelen over een ander.

Zelfliefde gebod 6

Zelfliefde Gebod 6. Ik houd mijn aandacht in het NU – I keep my attention in the NOW

Alles wat in het verleden is gebeurd, moest gebeuren om een of andere reden. Het heeft geen zin om hierover de piekeren. Ook zorgen maken over de toekomst kost energie en kan stress bezorgen. NU is wat telt, NU is wanneer het gebeurt. Het is mijn taak om er met mijn aandacht bij te zijn, want NU komt later niet meer voor.

Wanneer ben jij er met je aandacht het meest bij?

Zelfliefde gebod 7

Zelfliefde Gebod 7. Ik houd mijn aandacht hier – I keep my attention here

Hier ben ik, hier is mijn lichaam, hier kan ik horen, voelen, ruiken, zien en proeven. Hier klopt mijn hart, hier haal ik adem. Ik houd mijn aandacht hier bij wat ik aan het doen ben.

Met welke activiteit ben jij snel afgeleid?

Zelfliefde gebod 8

Zelfliefde Gebod 8. Alles en iedereen heeft zijn eigen tempo – Everything and everyone has its own pace

Elk proces, elk mens, elk dier heeft zijn eigen tijd nodig. Wat voor doel ik ook stel voor mezelf, alles heeft geduld, oefening en toewijding nodig. Ik doe mijn best en kan niet meer dan dat doen, daarom leg ik niet teveel druk op mezelf. Ik vergelijk mijn proces niet met dat van anderen.

Zelfliefde gebod 9

Zelfliefde Gebod 9. Mijn innerlijke wezen is dapper – My inner being is courageous

Ik hoef niet bang te zijn, ik ben moedig. Ik houd mijn angsten soms eens kritisch tegen het licht, wat vertellen mijn gedachten mij? Lijdt een mens niet het meest onder het lijden dat hij vreest?

Zelfliefde gebod 10

Zelfliefde Gebod 10. Ik houd ontzettend veel van mezelf – I love myself so much

Daarom kan ik ook van andere mensen houden, en van de omgeving. Ik omarm mijzelf in alles wat ik ben. Ik weet dat het niet altijd even makkelijk is, maar ik blijf werken aan mijn eigen ontwikkeling, zelfliefde en zelfvertrouwen. Met mijzelf moet ik het doen in dit leven. Ik ben de enige die er altijd voor mezelf zal zijn. Daar bedank ik mezelf voor. Ik ben lief voor mezelf.

Wat ga jij vandaag voor liefs voor jezelf doen?

Jij bent jij, jij bent goed zoals je bent. De bovenstaande 10 Geboden herinneren je daar weer even aan. In dit leven moet je het doen met wie je bent, dus daar kun je maar beter goed voor zorgen.

Werken aan je zelfliefde, werken aan je zelfvertrouwen, aan het stellen van gezonde grenzen voor jezelf en anderen, zijn allemaal onderwerpen waar we mensen bij helpen met coaching. In een 1:1 coachingstraject duiken we dieper in op jouw overtuigingen en bereiken we een positieve verandering die jij zoekt.

Ben je benieuwd? Boek hier een GRATIS intake call (30 minuten). Hierin vertel ik je meer over wat coaching wel en niet is en maken we kennis. Voor zowel coach als klant dient dit als moment om te beslissen of we het zien zitten om met elkaar aan de slag te gaan.

Ik kijk ernaar uit om jou te ontmoeten!

Veel liefde gewenst en een heerlijke dag.

Geef een reactie