3 tips om met werkdruk om te gaan
Iedere seconde worden we aan 1,5 MILJOEN stukjes informatie blootgesteld die we moeten verwerken. Ons brein wordt daarmee continu geprikkeld. Wanneer we niet goed genoeg voor onszelf zorgen, kunnen we overprikkeld raken. Een groot deel van onze tijd zijn we bezig met ons werk, dus werk zorgt ook voor veel van de prikkels die we binnen krijgen. Daarmee kan werk ook een oorzaak zijn van de stress die we voelen of de fysieke en mentale klachten die we ervaren.
Hoe gaan we daarmee om? In deze blog geef ik je 3 praktische tips om beter om te kunnen gaan met werkdruk.

Tip #1: Maak verwachtingen helder
Van tevoren, maar ook tijdens het project, is het belangrijk om helder te communiceren over je verwachtingen. Dit geldt van de werkgever naar de werknemer en andersom. Het komt heel vaak voor dat er geen transparante communicatie is. Wat iemand communiceert naar hun manager kan zijn: "Alles gaat goed, geen hulp nodig", terwijl dezelfde persoon 's nachts wakker ligt van de stress. "Hoe moet ik dit geregeld krijgen?" is een van de gedachten die dan door zijn of haar hoofd speelt.
Het is misschien niet makkelijk om transparant te communiceren over wat je denkt en hoe je je voelt. Misschien heb je moeite met om hulp vragen. Misschien ben je bang voor de reactie van de ander. Dit is allemaal gebaseerd op interpretatie. Jij weet niet wat de ander denkt. Wanneer jij niet helder communiceert over je verwachtingen en daarin je grenzen aangeeft, kan de ander dit niet weten over jou. Dit is volledig jouw verantwoordelijkheid als je jezelf wilt helpen, dus neem die dan ook. Bereid je voor door van tevoren te bedenken wat jij uit dit gesprek wilt halen, dan komt het helemaal goed. Succes!
Tip #2: Goed is goed genoeg
Het hoeft niet perfect! Perfectie bestaat niet, dus zo lang jij daarnaar blijft streven, weet je bij voorbaat al dat je gaat falen. Goed werk leveren is belangrijk, maar kan het ook een tandje minder? Misschien is je werkgever heel blij met werk dat voor jou voelt als 80%. Vraag er eens naar.
Veel mensen hebben als diepe overtuiging dat ze niet goed genoeg zijn. Dit komt mede door onze conditionering en door informatie die we krijgen van bijvoorbeeld de media. Maar wat als je wel goed genoeg bent als jezelf? Wat zou dat met je doen? Hoe zou je je dan voelen? Zou je je meer tevreden en gelukkig voelen als je wat minder hoge eisen aan jezelf zou stellen, als je wat milder naar jezelf zou kijken? Probeer het eens uit. De kans is groot dat het in het begin nog geforceerd voelt. Nieuw gedrag heeft herhaling nodig om een nieuwe gewoonte te worden. Sta jezelf toe om ermee te spelen en merk op wat er gebeurt!
Tip #3: Laad je batterij op tijd op
Jouw energieniveau is als een batterij. Die moet ook worden opgeladen. Wanneer je aan de bel moet trekken omdat je je bed niet meer uit kunt komen, wanneer je in de wachtrij staat bij de psycholoog of wanneer je voor een aantal maanden thuis zit van werk, ben je te laat. Je bent zo lang doorgegaan op het reservedeel van je batterij, dat je batterij uitgeput is. Hij laadt niet meer op in een goede nacht slapen of een paar dagen vrij. Een gezonde batterij zou daarvan opladen, maar een ongezonde batterij heeft veel langer de tijd nodig. Het terug opladen van een ongezonde batterij die te lang misbruikt is kan maanden of langer duren.
Zorg er dus voor dat je je eigen batterij in de gaten houdt. Zorg ervoor dat je op tijd oplaadt, voordat het te laat is. Opladen gaat op structurele basis: met rust, ritme en regelmaat. Iedere dag goed slapen, gezonde voeding, beweging en een ritme in je dag. Dat betekent niet dat je nooit eens uit de band kunt springen of laat naar bed kunt gaan. Het gaat om het grootste deel van de tijd. Bedenk voor jezelf welke dingen je positieve energie geven en zorg dat je deze dingen regelmatig doet. Plan tijd in je agenda om naar buiten te gaan voor die mooie wandeling of zeg nee tegen dat etentje als het goed voelt om even alleen op de bank te liggen. Denk lange termijn, daar heb je profijt van.
Vanaf nu wil ik het anders doen
Heb je na het lezen van deze blog besloten dat je het anders wilt doen? Ervaar je werkdruk? Merk je bij jezelf dat je (te) vaak stress hebt, dat je slecht slaapt, dat je hoofd vol zit met gedachten?
Kies er dan voor om ten eerste deze 3 tips toe te gaan passen. Ga er eens mee spelen en merk op hoe het voor je werkt.
Het doorbreken van patronen en het structureel veranderen van gedrag vraagt commitment en discipline. Als coach pas ik technieken toe die echt zorgen voor een verandering in je leven. Door samenwerken met mij zul je merken dat je niet alleen 'weet' hoe het anders moet, maar dat je je ook echt anders gaat voelen. Dat komt omdat ik niet alleen werk met het bewuste deel van je brein, maar ook met het onderbewuste. Daar ligt 95% van je overtuigingen en patronen in opgeslagen. Zoals ik hierboven vertelde hebben je interne filters invloed op je gedrag, gedachten en gevoel. Samen kunnen we je interne filters transformeren, zodat je daadwerkelijk anders gaan denken en doen. Je zult merken dat je ook je werkdruk anders kunt gaan ervaren.
Klik hier als je kennis wilt maken, ik vertel je graag meer.
Geef een reactie