Hoe word ik een betere manager voor millennials?
Steeds meer bedrijven hebben moeite met het aantrekken en behouden van jong talent. Om dat te kunnen doen, is het belangrijk om ze eerst te begrijpen. Millennials: je hebt er misschien al wel eens van gehoord, maar wie of wat is het? In deze blog lees je het. Je leert waarom het belangrijk is om als organisatie extra aandacht te besteden aan deze generatie en hoe je dat doet.
Wat zijn millennials?
Millennials is de naam van de generatie die geboren is tussen grofweg 1980 en 2000. Op dit moment zijn ze dus tussen de 22 en de 42 jaar oud. Een andere naam voor deze groep is ook wel generatie Y. Deze generatie maakt het grootste deel uit van onze werkende bevolking samen met de generatie er boven: generatie X. De generatie daarboven is geboren vanaf de Tweede Wereldoorlog. Zij worden Boomers of Babyboomers genoemd. Het grootste deel hiervan is niet meer werkzaam. De jongste generatie, die na de millennials komen (dus 22 jaar of jonger zijn), beginnen nu ook op de arbeidsmarkt te komen. Deze groep wordt generatie Z genoemd. Veel van ondergenoemde tips zijn ook van belang voor Z.
Belangrijk om even te vertellen is dat deze namen gegeven zijn om een generatie te beschrijven. Een generatie is een categorie mensen die in dezelfde periode geboren zijn. Dat betekent niet dat iedereen uit die categorie hetzelfde is. Het woord wordt als generalisatie gebruikt voor veelvoorkomende uitdagingen. Vaak zijn die te danken (of te wijten) aan hoe we zijn opgevoed en opgegroeid in die periode. Denk aan wereldsituatie, economische omstandigheden, technologie, sociologie, media en meer.
Betere verbinding tussen generaties
Als werkgever of manager heb je wellicht wel ervaren dat er oudere en jongere mensen in je team of organisatie elkaar niet zo goed begrijpen. Je merkt dat er oordeel is over elkaar of dat de samenwerking stroef verloopt. Er zijn collega’s die al minimaal 20 jaar bij jullie werken en er zijn nieuwe collega’s die flink wat jaren jonger zijn. Deze collega’s zijn hoogopgeleid en worden binnen een paar jaar manager van een aantal collega’s die veel ouder zijn dan zij zelf.
Dat is voor beide kanten wennen: de oudere generatie heeft meer ervaring binnen jullie bedrijf en weet van de hoed en de rand. Ze zitten al lang op deze plek en hebben het altijd zo gedaan. Dit werkt, dus waarom zouden ze het anders gaan doen onder leiding van zo’n broekie?
De jonge manager is een aantal jaar eerder afgestudeerd. Na een paar jaar werkervaring wordt hij geselecteerd als manager, jullie hebben veel vertrouwen in hem of haar. ‘We willen het echt anders doen, beter presteren. Kun jij daarvoor zorgen met dit team?’ Dit is in het kort de opdracht die wordt meegegeven vanuit de directie. Naast dat dit een gave kans is waar de jonge manager veel zin in heeft, legt het ook druk op zijn schouders en voelt hij zich op bepaalde momenten nog niet capabel genoeg om de ervaren medewerkers ‘te gaan vertellen hoe het moet’.
Je kunt zien dat de twee generaties met de rug naar elkaar toe staan. Om de organisatie verder vooruit te laten komen weet je hoe belangrijk het is dat de neuzen dezelfde kant op staan. U R ALIVE. Helpt bedrijven om meer begrip en verbinding te creëren onderling door middel van trainingen en (individuele) coaching.
Wist je dat een oordeel dat je hebt altijd iets over jezelf zegt? Wanneer we hier samen met een team mee aan de slag gaan, komen er altijd hele interesse inzichten uit. Deze inzichten zetten de individu aan het denken en dragen bij aan de samenwerking en het gevoel van verbinding.
In deze blog ligt de focus op de millennial generatie. Lees hier 10 tips die jou helpen om deze generatie beter te begrijpen en te behouden.
10 tips om millennials beter te begrijpen
1. Bied mogelijkheden om te groeien
Millennials vinden het enorm belangrijk om te groeien, het liefst zo snel mogelijk. Vaak zijn ze ambitieus en hebben ze hoge verwachtingen van zichzelf. Ze zijn bereid om zich helemaal in te zetten voor het succes van jullie organisatie. Daarmee dragen ze direct bij aan hun eigen (steile) leercurve. Zijn er genoeg mogelijkheden om te groeien, om ruimte te geven aan die ambitie?
Weet je niet waar je aan moet denken? Ga in gesprek over wat voor soort groeimogelijkheden bij deze medewerker passen. Grote kans dat hij of zij zelf met innovatieve ideeën komt waar je zelf nog niet aan had gedacht!
2. Heb vertrouwen
Hoor je weleens een medewerker zeggen: ‘Zo ging dat in onze tijd echt niet’ ? Dat kan heel goed kloppen, want mensen ontwikkelen door met de tijd. Dat is misschien juist heel fijn. Werkethos verandert ook. Waar babyboomers vaak nog (bijna) hun hele werkende leven voor één werkgever werkten, kijken millennials na gemiddeld 2,5 jaar alweer verder. Er wordt meer vrijheid en flexibiliteit gevraagd, in werktijden en in werklocatie. Dat is anders, maar niet beter of slechter! Vertrouw erop dat het werk goed gedaan wordt, dat er geleverd wordt. Vertrouwen is de basis! Je hoeft niet te controleren, dat werkt voor de millennial generatie vaak juist averechts. Wordt er keer op keer niet voldaan aan de vraag? Dan hebben we een ander gesprek.
3. Geef ruimte
Opvolgend op punt 3 van vertrouwen: geef je mensen de ruimte. Om eigenaarschap te nemen over een taak, om te voelen dat ze verantwoordelijk zijn, is het belangrijk dat je er niet constant bovenop zit. Een goede manager delegeert en neemt daarna genoeg afstand. Loslaten maakt dat je dingen ziet ontstaan die misschien nog veel beter zijn dan je van tevoren had verwacht.
4. Toon waardering
Het is een basisbehoefte van ieder mens: ergens bij horen, erkend worden, gezien worden, gewaardeerd worden. ‘Wat is dan het verschil met deze jongere generatie?’ vraag je je misschien af. Het is niet zo dat zij meer gewaardeerd moeten worden dan oudere medewerkers, maar ze worden wel graag bevestigd in wat ze doen. Millennials zijn een andere opvoeding gewend dan de oudere generaties. Het wordt vaak een optimistische, wat vertroetelende opvoeding genoemd. Veel mensen uit oudere generaties zijn het minder gewend om thuis zo open over dingen te praten en complimenten te krijgen.
Als manager hoef je echt niet overdreven complimenteus te zijn, maar ben je bewust van de behoefte. Wanneer je het zelf niet gewend bent vanuit je achtergrond of omdat je zelf uit een oudere generatie komt, probeer je dan af en toe in de jonge collega’s te verplaatsen. Erken dat iedereen de behoefte heeft om gewaardeerd te worden en dat dat tegenwoordig meer mag worden uitgesproken. Dat is eigenlijk iets heel moois, toch?
5. Persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijke ontwikkeling is super belangrijk voor millennials, ofwel generatie Y. Wanneer er trainingen worden gegeven, of medewerkers spijkeren hun kennis bij, houd dan in de gaten dat dit niet alleen zakelijke vaardigheden zijn, maar ook persoonlijke. ‘Soft skills’, ofwel ‘levensvaardigheden’ zoals onderhandelen, effectieve communicatie, NLP, zelfbewustzijn, mindfulness en persoonlijk leiderschap zijn wat ons betreft zeker net zo belangrijk als inhoudelijke ‘hard skills’ die nodig zijn voor het uitvoeren van de taak. Ze helpen om persoonlijk te groeien als mens. Daar heb jij als organisatie ook baat bij. Wanneer een millennial voelt dat ze groeien als mens bij jullie, dan zullen ze ook langer blijven. Als die groei te lang stagneert, gaan ze verder kijken.
6. Gezonde balans
Grenzen zijn vervaagd tussen werk en privé. Zeker na de hele corona periode is thuiswerken de nieuwe norm. Het is in bijna iedere organisatie gebleken dat het kan. Een millennial met een intrinsieke behoefte aan vrijheid zal bij het solliciteren niet snel gaan voor een baan waar thuiswerken verboden is. Tenzij het niet anders kan vanwege het type baan, natuurlijk. De andere kant van thuiswerken is dat een motiveerde medewerker het lastig vindt om de juiste balans te bewaren. Houd dit als manager in de gaten door in gesprek te blijven. Vragen als ‘Hoe gaat het thuis, hoe gaat het met de kinderen, red je het allemaal?’ Laten zien dat je verder kijkt dan werk.
7. Zingeving
Vroeger was de kerk het hogere doel van veel mensen: daar leefden we voor. Toen de macht van de kerk verdween, moesten we op zoek naar een eigen invulling van dit hogere doel. De ene mens is hier meer bewust mee bezig dan de ander.
Binnen de millennial generatie is dit zeker een belangrijk aspect. Vragen als ‘Is dit het nou?’, ‘Waar doe ik het voor?’, ‘Wat vind ik nou echt belangrijk?’, ‘Waar krijg ik energie van?’, ‘Wat maakt mij gelukkig?’, komen we veel tegen in coaching en persoonlijke gesprekken. Millennials werken graag om te leven (in plaats van leven om te werken) en besteden graag zowel hun vrije tijd als hun werkuren aan iets zinvols. Impact, zingeving, voldoening kunnen worden gevonden in een (maatschappelijk) project, vrijwilligerswerk, duurzaamheid of anders. Vooral belangrijk is dat ze zich met iets of iemand oprecht verbonden voelen. (Dat brengt ons weer terug bij onze menselijke basisbehoefte van erbij horen en verbinding).
8. Toon oprechte interesse
Probeer niet alleen een jaarlijks of kwartaalgesprek te voeren over prestatie en cijfers. Vraag eens verder dan dat: ‘Hoe gaat het nu echt met je, vertel eens?’ Wanneer je zorgt dat je hier even de tijd voor neemt en je bent oprecht aanwezig in het moment, dan kan het bijna niet anders dan dat dit wordt gewaardeerd. Zijn je teamleden het totaal niet gewend van je? Geef het dan eerst even de tijd, zodat ze kunnen gaan voelen dat je wél oprecht bent. Geen tijd? Geen excuus, vinden wij. Het hoeft niet iedere week een uur per teamlid te zijn, het kan ook minder vaak of korter. Het gaat over oprechte aandacht en interesse. Dat heeft vervolgens juist weer een positieve invloed op de cijfers, zul je zien!
9. Luister
Het lijkt misschien voor de hand te liggen, maar de meeste mensen zijn er niet goed in: luisteren. Maak je weleens mee dat je iemand iets vertelt en diegene begint direct iets over zichzelf te vertellen? Hoe voelt het wanneer je je niet gehoord voelt? Juist, volgens mij is dat voor niemand fijn. Weet ook dat je niet altijd de oplossing hoeft te weten voor iemand anders. Vaak zijn mensen op zoek naar een luisterend oor en niet naar een oplossing. De meeste dingen kunnen ze heel goed zelf oplossen! Onthoud ook dat het grootste deel van taal helemaal niet gaat over de inhoud. Het verbale stuk van taal is maar 7% ! De rest is non-verbaal. Door goed en aandachtig te luisteren kun je daar dus veel uit halen: houding, toon, presentatie.
10. Kwetsbaarheid is kracht
Is het bij jou zelf altijd allemaal vanzelf gegaan? Ben jij alwetend? Vast niet. Door ook eens toe te geven dat jij het ook even niet weet, ben je juist meer mens. Door te vertellen welke lessen je hebt geleerd op je levenspad, door fouten en obstakels, stel je je kwetsbaar op. Dat is inspirerend leiderschap. Kwetsbaarheid zorgt ervoor dat de ander zich ook kwetsbaar durft op te stellen en om hulp durft te vragen. Kwetsbaarheid is niet zwak, het is krachtig. Het zorgt voor verbinding.
Bij deze 10 waardevolle tips om een betere millennial manager te worden. We horen graag welke tip voor jou het meest heeft geholpen. Ook helpen we graag jou en jullie organisatie door samen meer te diepte in te gaan en een traject op maat uit te bouwen. Daarvoor starten we altijd met een vrijblijvende kennismaking. Boek hem hier.
Klik hier om alvast meer informatie over ons aanbod te bekijken.
Wil je nog meer lezen over het binden, boeien en behouden van de millennial generatie? Download hier het e-book ‘Binden & Boeien van Millennials’, en stuur hem door aan je collega’s!
Geef een reactie